biarkan blog berbicara

" When in a relationship, it’s not about the labels or becoming official. It’s about getting to know someone well enough to develop genuine feelings for them. It’s about being understanding and forgiving when situations are at their worst. It’s about loving someone, not for what they have to offer but who they are. It’s never about blaming your significant other for not treating you like how you want to be treated, it’s about how hard they try to keep you around. "

22 July 2013

Of cucur bilis and sup ayam

Sedang enak aku melayan perasaan, mengelamun ke sejenak pelusuk keluasan langit Ilahi. deria bau ku menangkap bau hirisan bawang merah, aroma harum daging ayam segar dan keenakan tepung gandum yang diuli halus. Lantas aku berlari menerjah ruang santai bilik ku, terlihat sepasang chef memotong halus bawang . terdetik di hatiku, ahh rajin pulak rerumet aku masak. Haha, malam ni entah kenapa rumet rumet aku si Irfan dengan si Ngam ni rajin sangat nak jadi chef, biasa malas je. Menu utama malam ni sup ayam , padan la si Ngam takda kat bilik tadi. Rupe nye merajinkan diri ke NSK Selayang pi beli daging ayam, lepas siap siap proses pemotongan segala barang barang tu, kitorang siap siap cuci cuci bawang nak tumis. Sambil tunggu nak siapkan sup ayam tuh, irfan terus prepare masak cucur bilis. Resepi turun temurun katanya, tak sabar kawe menunggu. Air liur mengalir deras melalui permukaan bibir yang gebu bak Angelina Jolie, Ngam dengan sabar menanti cucur siap digoreng dengan teknik gorengan Deep Fry ala ala ayam gegoreng KFC (kelate fried chicken) . Seusai meng-deep fry cucur, aku dengar segera mengetest keenakan, ahh terbukti kitorang antara jejaka bujang yang paling berkaliber dengan urusan dapur. Keenakan, keempukkan, kelekitan mengalahkan pizza ternama seperti pizza hut, domino ataupun pizza pizza yang dilonggok di pasaran gelap. Kelembutan permukaan cucur, apabila digigit terasa basah. I mean basah dalam cucur, bukan basah benda lain. Aroma menusuk kalbu, kerangupan bilis yang dicincang halus, menegakkan segala bulu di badan tidak terkecuali bulu bulu ketiak. Anda yang menonton pasti teruja dengan keenakan, keranuman cucur irfan yang ternyata lebih ranum dari buah rambutan yang ranum di atas pohon malah lebih enak dari buah cempedak diluar pagar. Keenakan di luar batasan, hubungi kami untuk tempahan cucur sempena sambutan raya ini. Dapatkannya eksklusif hanya menerusi blog ini ! Boleh juga didapati di Mudah.my dan laman laman jualan lansung yang lain.


Tataplah wajah cucur cucur yang kami sajikan, buat peneman dikala menjalani ibadah puasa. Moga moga terasa kenyang senantiasa. Setelah membalun beberapa pinggan cucur bilis resipi turun temurun, hidangan sup ayam daripada chef ngam bakal dibedal. Hidangan sup yang lebih pekat dari sup bunjut adabi, aroma umpama menghidu minyak pengasih, kelembutan ayam segar dari ladang, bayangkan sup mengalir laju turun ke dalam rongga tubuh mu, melalui liang liang penafasan terasa bagai bernafas dalam lumpur. Ape bende aku merepek ni. Dah laa silaa mengadap gambar sup ni haa. 


Akhir kata dari kami chef chef bujang.
Salam Ramadhan

No comments: